Sposób przygotowania:
Żurek z wedliną i jajkamiETAP 1:
Grzyby umyć i zamoczyć na 2-3 godziny.
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek wraz z cebulą.
Do garnka wlać wywar z kości, dodać liście laurowe, angielskie ziele, cebulę i grzyby gotować około 15 minut. Następnie wlać zakwas, dodać starty chrzan i majeranek, zagotować. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 2:
Wgłębienia w formie muffinkowej posmarować olejem za pomocą pędzelka. Włożyć 1 duży lub 2 mniejsze plasterki szynki.
ETAP 3:
Kiełbasę obrać z otoczki, pokroić, włożyć do foremek z szynką.
ETAP 4:
Do przygotowanych foremek z wędliną wbić po całym jajku, lekko osolić.
Zapiekać przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.
Podawać z gorącym żurkiem, posypane posiekaną zieleniną.