Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Żurek z wedliną i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żurek to popularna, bardzo smaczna zupa. Doprawiona czosnkiem i majerankiem, podana z wędliną i jajkami.

Żurek z wedliną i jajkami

Składniki:

Żurek z wedliną i jajkami

składniki

dodatki

  • 4 duże plasterki szynki
  • 4 jajka
  • 15-20 dag kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Żurek z wedliną i jajkami

ETAP 1:

Żurek z wedliną i jajkami
Z wywaru i reszty składników ugotować żur

Grzyby umyć i zamoczyć na 2-3 godziny.
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek wraz z cebulą.
Do garnka wlać wywar z kości, dodać liście laurowe, angielskie ziele, cebulę i grzyby gotować około 15 minut. Następnie wlać zakwas, dodać starty chrzan i majeranek, zagotować. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Żurek z wedliną i jajkami
Do wgłębień na muffiny włożyć plasterki szynki

Wgłębienia w formie muffinkowej posmarować olejem za pomocą pędzelka. Włożyć 1 duży lub 2 mniejsze plasterki szynki.

ETAP 3:

Żurek z wedliną i jajkami
Pokrojoną kiełbasę wsypać na szynkę w foremkach

Kiełbasę obrać z otoczki, pokroić, włożyć do foremek z szynką.

ETAP 4:

Żurek z wedliną i jajkami
Przygotowane jajka z wędliną zapiec w nagrzanym piekarniku

Do przygotowanych foremek z wędliną wbić po całym jajku, lekko osolić.
Zapiekać przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.
Podawać z gorącym żurkiem, posypane posiekaną zieleniną.