Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Żurek zwykły

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dobry, szybki żurek, gotowany bez święta czy okazji, po prostu na codzień

Żurek zwykły Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek zwykły

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek zwykły
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wodę, wrzucić ziele, listek i pieprz, wrzucić umyte kiełbaski. Kiełbaski ugotować, wywar zachować. Lekko je przestudzić i pokroić w plasterki. Na wywar wrzucić warzywa i gotować do miękkości, pod koniec dodać kiełbaski. Wlać zakwas, gotować kilka minut. Zaciągnąć śmietaną. Zagotować. Doprawić majerankiem i solą wg smaku. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić np. w ćwiartki. Rozłożyć na talerze. Zalać gorącą zupą i od razu podawać. Można oprószyć mielonym pieprzem – wg smaku.
Żurek zwykły
Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zagotować wodę wrzucić ziele listek i pieprz wrzucić umyte kiełbaski
Żurek zwykły
Kiełbaski ugotować wywar zachować Lekko je przestudzić i pokroić w plasterki
Żurek zwykły
Na wywar wrzucić warzywa i gotować do miękkości pod koniec dodać kiełbaski
Żurek zwykły
Wlać zakwas gotować kilka minut Zaciągnąć śmietaną Zagotować Doprawić majerankiem i solą wg smaku