Sposób przygotowania:
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Ciasto: Zaczyn- Drożdże ucieramy z cukrem, gdy sie rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki ( z całości, nie dodatkowo) łączymy. Dolewamy mleko i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 25 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, skórkę z cytryny,jajka i zaczyn, wyrabiamy początkowo łyżką, lub robotem z hakami.Dodajemy masło i wyrabiamy już ręcznie tak długo, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione posypujemy mąką ( ze wszystkich stron) i odstawiamy na godzin w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na pół, wałkujemy i nakładamy mak- przekrawamy na pół, brzegi smarujemy białkiem i zwijamy tak jak na rolady. ( zdjęcie) Teraz dość luźno zwijamy rolady w koło ( zdjęcie) i przekładamy do wysmarowanej dużej ( 27cm) tortownicy. W rowki wkładamy połówki śliwek- ich ilość zależy już od was :) Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy robotem ,jeżeli chcemy większe kawałki wyrabiamy ręcznie Ciasto pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 50 - 55 minut Smacznego!!
zewa
reanja
u nas ten zapowiadany rekordowo upalny dzień miał 25 st:) cały dzień pochmurny i później już z deszczem- jednym słowem zzzzzzimno
kinga66
reanja
Ja używam maku z bakalland- 850g, powiedzmy że użyłam 600g
na zdjeciach widać mniej więcej jak ma wyglądać po nałożeniu na ciasto- ne za grubo, ale też ma być mak widoczny i wyczuwalny