Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Żytni piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo smaczne ciasto..........

Żytni piernik

Składniki:

Żytni piernik

 

  • 25 dag maki pszennej
  • 25 dag mąki żytniej
  • 20 dag miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Żytni piernik
Cukier skarmelizować -wsypać do rondla i podgrzewać,stale mieszając.Kiedy zbrązowieje,zalać wodą i przez chwilę gotować.Dodać miód,margarynę i olej.Gdy składniki się rozpuszczą,Zdjąć z ognia i ostudzić.Do masy dodać jajka,oba rodzaje maki,sodę rozpuszczoną w mleku,przyprawę do piernika i wyrobić ciasto.Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min.