Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne i smaczne. Taka babka z kakao to pyszne śniadanie lub kolacja.

Babka drożdżowa

Składniki:

Babka drożdżowa

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką o pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały sparzyć, obrać ze skórek i zmielić w maszynce do orzechów. Żółtka z cukrem utrzeć do białości. Wyrośnięty rozczyn wlać do drugiej miski z mąką, dodać żółtka, migdały, nasionka z wanilii, skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrobić. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 foremki z kominkiem posmarować masłem, napełnić do połowy wysokości ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do piekarnika i piec w 170 stopniach około 45 minut.