Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Babka z nutą porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna i wilgotna babka z dodatkiem dżemu porzeczkowego.Idealna na co dzień jak i od święta. Polecam.

Babka z nutą porzeczki

Składniki:

Babka z nutą porzeczki

ciasto

  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek kakao

Sposób przygotowania:

Babka z nutą porzeczki
Szykujemy składniki w temp pokojowej. Mąkę cynamon. Sodę przyprawę do piernika przesiewamy na sicie. W garnku cukier mieszamy z kakao. Dolewamy mleko i mieszamy. Dodajemy masło i gotujemy. Następnie studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy sypkie skladniki. Mieszamy drewnianą łyżką. Dokladamy dżem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy żółtka a nastepnie delikatnie białka. Ciasto przelewamy do formy babki i pieczemy 45 minut. W temp 170 stopni.

Tagi:

ciasta babki