marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka ziemniaczana na ziołowo

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonym wrzątku.Odcedzić,utłuc z resztą produktów.Wypełnić blachę.Piec

Babka ziemniaczana na ziołowo

Składniki:

Babka ziemniaczana na ziołowo

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana na ziołowo
Ziemniaki po obraniu opłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i utłuc z żółtkami, dwiema łyżkami mąki i odrobiną mleka. Dodatkowo ubić pianę z białek oddzielonych od żółtek, dodać posiekanych orzechów włoskich, grillowanej cebulki, ziół suszonych, szczyptę mielonej ostrej papryki i pieprzu. Wymieszać ponownie, blachę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą. Wypełnić masą ziemniaczaną. Piekarnik nastawić na 180 st. C, wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 40-50 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić babkę jak trochę ostygnie.