Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Baklazany parmigiana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Swietny letni obiad, lunch lub szybka przekaska na cztery osoby.

Baklazany parmigiana

Składniki:

Baklazany parmigiana

 

  • 2 baklazany pokrojone w grubsze plastry
  • plastrow zoltego latwo topiacego sie sera (lub podwojnie jezeli lubisz) jednak najlepszy jest parmesan tarkowany
  • 2 roztrzepane jajka
  • bulka tarta
  • ketchup lub sos do pizzy
  • sol i pieprz do smaku (ja uzywam kolorowego)
  • oliwa z oliwek do smazenia lub maslo jezeli preferujesz

Sposób przygotowania:

Baklazany parmigiana
Rozgrzac tluszcz na duzej patelni. Plasterki baklazana obtoczyc w jajku z sola i pieprzem a nastepnie w tartej buleczce. Obsmazyc z jednej strony, odwrocic na patelni. Natychmiast polac sosem do pizzy lub ketchupem i ulozyc po plasterku lub dwa sera. Smazyc do roztopienia sie sera. Wylozyc na polmisek i udekorowac swiezymi listkami bazylii. Podawac gorace. Jako danie obiadowe mozna serwowac ze spaghetti lub linguini z sosem Alfredo z wtopionymi pomidorami pokrojonymi w kostke.