superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 352]

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wariacja na temat tradycyjnego barszczu białego, który przygotowałam na bazie zakwasu z płatków owsianych i zaserwowałam z sadzonymi jajeczkami przepiórczymi.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Składniki:

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały

  • 1, 250 ml wywaru mięsnego na wędzonce ( może być też zwykły )
  • 4 ziemniaki
  • 4 białe kiełbasy ( parzone )
  • 100 ml śmietany
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 -10 łyżek zakwasu z płatków owsianych
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka przepiórcze

Zakwas

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z jajkiem sadzonym
Barszcz biały :

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, zalewamy wywarem i gotujemy aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i dorzucamy do ugotowanych ziemniaków. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Dolewamy zakwas do żurku oraz doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy więcej zakwasu. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajeczka przepiórcze i smażymy aż się przyrumienią.

Porcję zupy serwujemy z sadzonym jajkiem przepiórczym.

Zakwas :

Płatki dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu. Powinny być sypkie i przypominać nieco mąkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.

W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.

Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni. 

W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.