grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bezglutenowa babka z mąki kokosowej i ryżowej, ozdobiona przepysznym kremem stracciatella na bazie serka philadelphia i śmietany z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella

Składniki:

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella

Babka

Krem

  • 250 g serka philadelphia
  • 50 g śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella

Przygotowanie ciasta

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella
Ziarna z laski wanilii możemy zastąpić aromatem waniliowym.

Miksujemy miękkie masło z cukrem na kremową, puszystą masę. Dodajemy 2 jaja, 1 żółtko i mleko. Ciasto ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy jego wierzch.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut.

Krem stracciatella

Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella
Serek philadelphia oraz śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki.

Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną na grubsze kawałki.
Ciasto dekorujemy kremem oraz kawałkami gorzkiej czekolady.