Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bigos to bardzo popularna i smaczna potrawa.

Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • 30-40 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 szt angielskiego ziela
  • 4-5 wędzonych śliwek
  • 1 przyprawa do bigosu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem
Kapustę pekińską grubo poszatkować, wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić. Na rozgrzanym smalcu zrumienić pokrojony w kostkę boczek, mięso i kiełbasę. Pod koniec wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, mieloną paprykę i gotować do miękkości. Po upływie pół godziny do kiszonej kapusty włożyć mięso z kiełbasą i boczkiem, dalej gotować. Do pół miękkiego mięsa dodać kapustę pekińską, koncentrat, śliwki, przyprawę do bigosu, gotować do miękkości. Przyprawić do smaku pieprzem.
Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem
Kapustę kiszoną zalać wodą dodać przyprawy i gotować
Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem
Pokrojone mięso i kiełbasę zrumienić na smalcu
Bigos z mięsem i wędzonym boczkiem
Kapustę pekińską połączyć z pozostałymi skłdnikami