rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Botwinka na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna zupa z młodych buraczków z dodatkiem ziemniaków, jajka i koperku na wywarze z wieprzowych żeberek.

Botwinka na żeberkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinka na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Botwinka na żeberkach
Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut.

Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki śmietaną.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem oraz połówkami jajka.
Botwinka na żeberkach
Przygotowujemy składniki potrzebne do ugotowania botwinki