aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Brzoskwiniowa szachownica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z owocami. Można użyć też innych owoców np. winogron, bananów, malin czy truskawek, będzie wtedy bardziej owocowe!

Brzoskwiniowa szachownica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowa szachownica

 

  • Ciasto jasne:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 śnieżka
  • 0,5 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa szachownica
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i wykrawamy w nim kółka kieliszkiem. Masa: Z mleka, cukru, mąk, gotujemy krem. Studzimy. Ucieramy z margarynami i dzielimy na pół do jednej części dodajemy kakao. Masa brzoskwiniowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kosteczkę a pozostałe w plasterki. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne- masa z kakao- ciemne ciasto z dziurkami- w dziurki dajemy kawałeczki brzoskwiń- masa brzoskwiniowa- wycięte kółka dajemy w miejsca gdzie są otwory z brzoskwiniami- masa jasna- plasterki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa wykonana według przepisu na opakowaniu
Brzoskwiniowa szachownica
Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Brzoskwiniowa szachownica
Masa: Z mleka, cukru, mąk, gotujemy krem. Studzimy
Brzoskwiniowa szachownica
Na ciasto jasne dajemy masę z kakao i na to biszkopt ciemny a w otwory dajemy kawałki brzoskwiń.
Brzoskwiniowa szachownica
Otwory z brzoskwiniami przykrywamy masą jasną i w miejsca w których są brzoskwinie układamy na masie kółka.

Tagi:

ciasto