Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bułeczki z ziarenkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne bułeczki z chrupiącymi ziarenkami. Doskonale smakują z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.

Bułeczki z ziarenkami

Składniki:

Bułeczki z ziarenkami

 

  • 10g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka
  • 250g mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z ziarenkami
Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.

Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Ciasto:

Bułeczki z ziarenkami
Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.

Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki z ziarenkami
Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce.

Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce.

Przygotowanie bułeczek:

Bułeczki z ziarenkami
maruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.