Magda 84

Magda 84

Kucharz
[Przepisów: 15]

Bułeczki ziołowe nadziewane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bułeczki zrobiłam z tego co miałam w lodówce i szafce ,wyszły bardzo smaczne ,mięciutkie i pulchne a ponadto zdrowe i lekkostrawne.

Bułeczki ziołowe nadziewane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki ziołowe nadziewane

 

 

 

 

  • dodatkowo żółtko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki ziołowe nadziewane
1.Cebulę obrać,pokroić w kostę,podsmażyć na tłuszczu dodać pokrojone pieczarki i łyżeczkę ziół prowansalskich,przyprawić solą i pieprzem do smaku,przełożyć do miseczki i dodać poszatkowaną drobno natkę 2.Mąkę przesiać do miski,wkruszyć drożdże,wymieszać,dodać sól,cukier,olej i wodę,wyrobić gładkie ciasto.Następnie dodać zioła i wyrobić ponownie.Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,przekładamy na stolnicę ,przez chwilę wyrabiamy,wałkujemy i wykrawamy 8-10 prostokątów.Na każdy prostokąt nakładamy na całej długości farsz i zwijamy w rulon.Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką,każdą bułeczkę nacinamy i smarujemy żółtkiem wymieszanym z jedną łyżeczką wody.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 st C przez około 45.
Bułeczki ziołowe nadziewane
Etap 1
Bułeczki ziołowe nadziewane
Etap 2
Bułeczki ziołowe nadziewane
Etap 3