Sposób przygotowania:
Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym
Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. Z drożdży, cukru, 2 łyżeczek mąki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn, odstawić na kilkanaście minut. Do miski dodać przesianą mąkę, sól zaczyn oraz roztopione masło, zagnieść ciasto stopniowo dolewając resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, wyrabiane dość długo. Ciasto posmarować olejem i odstawić na ok. 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie wyrobić ciasto raz jeszcze, podzielić na 10-12 małych, lekko podłużnych bułeczek. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. MASŁO: Czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Miękkie masło połączyć z przyprawami oraz posiekanymi dodatkami, odstawić. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem przez środek, przy pomocy łyżeczki nałożyć małą porcję masła czosnkowego. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec bułeczki ok. 20-25 minut w 180st. C.
marietta