Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Maślane, delikatne bułeczki z ewidentnie wyczuwalną czosnkową nutą. Wystarczy serek śmietankowy, nieco szczypiorku i śniadanie gotowe. ;)

Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym
Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić. Z drożdży, cukru, 2 łyżeczek mąki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn, odstawić na kilkanaście minut. Do miski dodać przesianą mąkę, sól zaczyn oraz roztopione masło, zagnieść ciasto stopniowo dolewając resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, wyrabiane dość długo. Ciasto posmarować olejem i odstawić na ok. 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie wyrobić ciasto raz jeszcze, podzielić na 10-12 małych, lekko podłużnych bułeczek. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. MASŁO: Czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Miękkie masło połączyć z przyprawami oraz posiekanymi dodatkami, odstawić. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem przez środek, przy pomocy łyżeczki nałożyć małą porcję masła czosnkowego. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec bułeczki ok. 20-25 minut w 180st. C.
Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym
Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne.
Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym
Składniki - masło, czosnek, pietruszkę i przyprawy rozmieszać w miseczce.
Bułki z masłem czosnkowo-ziołowym
Wyrośnięte małe bułeczki naciąć i nałożyć porcję masła.