iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułki razowe z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pieczywo z dodatkiem ziemniaków jest pyszne, zawsze wychodzi puszyste i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym ich atutem jest to, że można wykorzystać ziemniaki z wcześniejszego obiadu.

Bułki razowe z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki razowe z ziemniakami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki razowe z ziemniakami

ETAP 1:

Bułki razowe z ziemniakami
Ziemniaki utłuc i wymieszać z mlekiem.

Ziemniaki dobrze utłuc ( u mnie były to ziemniaki z obiadu z dodatkiem koperku), mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do ziemniaków i wymieszać.

ETAP 2:

Bułki razowe z ziemniakami
Ja zawsze ciasto na pieczywo wyrabiam robotem.

Obie mąki wymieszać na sucho z dodatkiem cukru i soli, dolać mieszankę mleka z ziemniakami oraz rozpuszczone i przestudzone masło.

ETAP 3:

Bułki razowe z ziemniakami
Ciasto dwa razy w trakcie wyrastania złożyć.

Ciasto najlepiej wyrobić przy pomocy robota z końcówką haka i odstawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto dwa razy wyciągnąć z miski, rozciągnąć i złożyć na cztery w paczuszkę.

ETAP 4:

Bułki razowe z ziemniakami

Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować z niego wałek i pociąć na 12 porcji.

ETAP 5:

Bułki razowe z ziemniakami

Z porcji ciasta uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem na środku w każdej bułce zrobić małe wgłębienie po wierzchu posmarować jajkiem i posypać makiem, odstawić na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 220st na dnie postawić blaszkę z kostkami lodu i wstawić bułki, piec około 20 minut.