kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszym sposobem na zaspokojenie ochoty na fast food jest przygotowanie go w domu w wersji slow food. Zdrowo i smacznie.

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią

Składniki:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią

 

  • Na 8 burgerów:

 

 

  • Sos czosnkowy:

 

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • opcjonalnie 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią

ETAP 1:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią
Mięsa nie należy mocno solić, ponieważ sos sokowy jest już słony.

Przygotowujemy cukinie: pokrojoną na plasterki grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy przez 5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.
Ugotowane i pozbawione skórki buraki kroimy na 0,5 cm plasterki.

ETAP 2:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią
Uformowane kotlety powinny być mniej więcej wielkości bułek.

Mięso mielone łączymy z sosem sojowym, przecierem pomidorowym, czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy 8 dużych kotletów, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut.
Bułki do hamburgerów możemy podpiec na patelni grillowej lub włożyć do piekarnika na parę minut przed końcem pieczenia mięsa.

ETAP 3:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią
Sos najlepiej przygotować na samym początku, żeby składniki zdążyły się przegryźć.

Sos czosnkowy przygotowujemy przekładając wszystkie składniki do miski i łącząc je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Najlepiej przygotować go na 30 minut przed podaniem.

ETAP 4:

Burgery z burakiem i grillowaną cukinią
Najlepsze do domowych burgerów będą oczywiście domowe bułki.

Składanie burgerów zaczynamy od kleksa sosu czosnkowego na każdej z połówek bułki, następnie po kolei układamy: rukolę, plasterek buraka, cebulę, kotlet wołowy, plasterek pomidora, cukinię i drugą połówkę bułki.