VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego.

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem

 

  • 11 rurek makaronu Cannelloni
  • 150 g makaronu Casarecce
  • 1 puszka kukurydzy (285 g)
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Ok. 2 szklanki mleka
  • Masło do formy
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany). Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez 15 minut oraz kolejne 15 minut bez przykrycia w 180 *C.
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem
Przygotowany farsz do nadziania rurek cannelloni
Cannelloni i Casarecce z kurczakiem i szpinakiem
Zapiekanka przed polaniem sosem beszamelowym