bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Cannelloni z piersią w sosie smietanowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja na kurczakowe cannelloni

Cannelloni z piersią w sosie smietanowym

Składniki:

Cannelloni z piersią w sosie smietanowym

 

  • 15 sztuk cannelloni
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • por
  • cebula
  • ser starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • duza smietana do sosów 18%
  • łyzka musztardy ziarnistej
  • 3 łyzki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • łyzka oliwy z oliwek
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Cannelloni z piersią w sosie smietanowym
Kurczka kroje w bardzo mała kostke, cukinie (zostawiłam kilka plastrow osobno), cebule rowniez. Pora w paseczki. Na łyzce oliwy z oliwek smaze kurczaka, pory, cukinie i cebule az wszystko zmięknie. Dodaje 3 łyzki śmietany, musztarde, mieszam, przyprawiam, dodaje troche sera. Sos ma byc na tyle gesty zeby sie latwo nadawał do nadziania rurek. Nie moze byc lejący. Rurki wrzucam do goracej wody na 2 minuty, potem do zimnej. naczynei smaruje masłem. Kazda rurke nadziewam i układam w naczyniu. Tak zeby powstała jedna warstwa. Nadzienia zostało wiec dodałam do neigo reszte smietany, majonez i jogurt, wszystko przyprawilam i zalałam sosem. na gore wyłozyłam plastry ugrillowanej cukini. Przykryłam folia aluminiowa. do piekarnika na 180 st na 25 minut. potem zdjelam folie posypałam warstwa sera i zapiekłam jeszcze 10 minut. Było mówiac nieskromnie rewelacyjne.,