Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie ze szpinakiem, które zasmakowało nawet mojej siedmioletniej córce :)

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta

 

  • makaron Cannelloni - 250g,
  • szpinak, dałam z puszki (najlepszy jest jednak świeży) - 800g,
  • ser feta - 200g,
  • boczek wędzony - 150g,
  • cebula,
  • jaja - 2,
  • jogurt grecki - 3 lyzki,
  • papryka słodka mielona - szczypta,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta - łyżeczka,
  • cukier - łyżeczka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • kolendra mielona,
  • majonez - 4-5 łyżek,
  • jogurt grecki - 3 lyzki,
  • ser zółty - 200g,
  • czosnek granulowany - łyżeczka (lub 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).

Sposób przygotowania:

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
Makaron obgotować w osolonej wodzie, uważając aby rurki się nie sklejały podczas gotowania. Odsączyć i przestudzić. Na patelni przesmażyć boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i chwilę smażyć. Dodać odsączony szpinak. Przyprawić vegetę, pieprzem, solą, kolendrą oraz cukrem. Smażyć przez 5 minut często mieszając, dodać ser feta i dalej chwilkę smażyć. Jaja rozbełtać i wymieszać z jogurtem, ząbkami czosnku, papryka słodką mielona, pieprzem ziołowym i sola. Dodać do szpinaku, wymieszać i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Nadziewać rurki farszem i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Farsz można wkładać, kiedy jest jeszcze ciepły. Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nafaszerowane Cannelloni posmarować sosem majonezowym i posypać tartym serem. Całość przykryć pergaminem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać kilka minut do apetycznego zrumienienia.
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
Na patelni przesmażyć boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać cebulę i chwilę smażyć. Dodać odsączony szpinak.
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
Nafaszerowane Cannelloni posmarować sosem majonezowym i posypać tartym serem
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
Całość przykryć pergaminem. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
zapiekać kilka minut do apetycznego zrumienienia. Podawać na ciepło.