luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto Beaty, czyli moje

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto powstało z potrzeby chwili. Mój mąż obiecał ciasto do pracy, ale po komunii miał wolne, więc postanowiłam upiec inne, czyli mój własny przepis

Ciasto Beaty, czyli moje Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Beaty, czyli moje

Biszkopt czekoladowy:

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 20 dag wafelków śmietankowych
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa:

Do dekoracji:

  • Kandyzowane owoce pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

Ciasto Beaty, czyli moje

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewam i łączę delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję i studzę. Zimny biszkopt kroję na dwa blaty.

Masa:

Wafelki śmietankowe kroję w drobną kostkę. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję tężejącą galaretkę i pokrojone wafelki.

ETAP 3:

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.

ETAP 4:

Na spodzie biszkoptowym rozsmarowuję połowę masy śmietankowej z wafelkami, na masie układam biszkopty nasączone galaretką truskawkową, przykrywam pozostałą masą śmietankową oraz drugim blatem biszkoptowym.

Polewa:

Składniki polewy rozpuszczam w rondelku i mieszam, gotując, aż połączą się ze sobą. Polewą smaruję wierzch ciasta i posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę.

Ciasto Beaty, czyli moje
Kremówka ubita z cukrem pudrem, połączona z tężejącą galaretka i pokrojonymi wafelkami
Ciasto Beaty, czyli moje
Spód biszkoptowy, połowa masy śmietankowej i biszkopty nasączone galaretką truskawkową
Ciasto Beaty, czyli moje
Wafelki śmietankowe pokrojone w drobną kosteczkę
Ciasto Beaty, czyli moje
Spód biszkoptowy z masą śmietankową w środku zaś biszkopty nasączone galaretką