bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto drożdżowe z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami.

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jeżynami
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.