Ciasto królewskie

Ciasta « poprzedni | następny »
justynak223

Złoty Ekspert
Przepisy: 1150
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto królewskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 16

Ciasto dość wytrawne i eleganckie


trudność: średnie
czas:

Ciasto królewskie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki maki (mozna dosypac jak ciasto bedzie sie lepilo)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki sztucznego miodu(moze byc prawdziwy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:(może być gotowa)
  • 10 dkg masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek wody przegotowanej
  • 3 łyżki kakao

Ciasto królewskie - PRZYGOTOWANIE:

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić. Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić. Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, gdy składniki sie zetną, należy ja przestudzić. Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto królewskie (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-06-22 20:26
W jakiej temperaturze pieczesz obydwa te ciasta? No i jeszcze robiąc biszkopt najpierw powinno się ubić białka a potem stopniowo dodawać cukier i po 1 żółtku.A Ty ubijasz całe jajka? Ciacho bardzo apetyczne tylko proszę o odpowiedź.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-22 21:27
Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-06-22 21:48
justynak223 napisał(a):

Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.

Mi nie bardzo rośnie biszkopt jak oddzielnie nie ubiję białek.Ale spróbuję kiedyś zrobić to ciasto tylko z własnym biszkoptem.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-22 22:02
Ja nie mam z tym problemu, trzeba tylko dokładnie potem rozpuścic cukier. Samo ciasto jest naprawde pyszne. Polecam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-06-23 07:22
Za to masę robię identyczną.O niebo lepsza,niż na budyniach.Delikatniejsza.Piąteczkę już i tak moją masz
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-23 11:43
To prawda nie ma to jak sie zrobi własny budyn, niektórzy masło wcierają na końcu jak już majagotowy budyń, ale lubią sie wtedy robić grudki a tak masa jest jednolita. Ciasto polecam. Jest dosc słodkie i dużo sie go nie zje, ale pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
siwa12345

siwa12345

2009-06-30 14:47
5 i do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej03

Andrzej03

2009-07-01 20:50
Pycha 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
NieLubieMleka

NieLubieMleka

2010-02-17 09:52
Jestem baaardzo początkująca i dopiero zaczynam zabawe z wypiekami ale twoje ciasto wygląda tak apetycznie że chyba sie skuszę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Kruszonkowy sernik z ananasem Ciasto Toffi na herbatnikach Sernik marcepanowy
Jabłecznik na białkach Ciasto imbirowe z jabłkami  Placek na oleju  z jabłkami i cynamonem
Ciasto śliwkowe z kruszonką Ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Placek niebo-piekło Chałwowo czekoladowe ciasto Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane