justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1182]

Ciasto królewskie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasto dość wytrawne i eleganckie

Ciasto królewskie

Składniki:

Ciasto królewskie

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki maki (mozna dosypac jak ciasto bedzie sie lepilo)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki sztucznego miodu(moze byc prawdziwy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Polewa czekoladowa:(może być gotowa)
  • 10 dkg masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek wody przegotowanej
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto królewskie

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić. Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić. Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, gdy składniki sie zetną, należy ja przestudzić. Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego

Redakcja poleca: