Ciasto królewskie

Ciasta « poprzedni | następny »
justynak223 - Przepis na: Ciasto królewskie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1146
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto królewskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 16

Ciasto dość wytrawne i eleganckie


trudność: średne
czas:

Ciasto królewskie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki maki (mozna dosypac jak ciasto bedzie sie lepilo)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki sztucznego miodu(moze byc prawdziwy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:(może być gotowa)
  • 10 dkg masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek wody przegotowanej
  • 3 łyżki kakao

Ciasto królewskie - PRZYGOTOWANIE:

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić. Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić. Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, gdy składniki sie zetną, należy ja przestudzić. Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto królewskie (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-06-22 20:26
W jakiej temperaturze pieczesz obydwa te ciasta? No i jeszcze robiąc biszkopt najpierw powinno się ubić białka a potem stopniowo dodawać cukier i po 1 żółtku.A Ty ubijasz całe jajka? Ciacho bardzo apetyczne tylko proszę o odpowiedź.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223
offline

2009-06-22 21:27
Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-06-22 21:48
justynak223 napisał(a):

Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.

Mi nie bardzo rośnie biszkopt jak oddzielnie nie ubiję białek.Ale spróbuję kiedyś zrobić to ciasto tylko z własnym biszkoptem.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223
offline

2009-06-22 22:02
Ja nie mam z tym problemu, trzeba tylko dokładnie potem rozpuścic cukier. Samo ciasto jest naprawde pyszne. Polecam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-06-23 07:22
Za to masę robię identyczną.O niebo lepsza,niż na budyniach.Delikatniejsza.Piąteczkę już i tak moją masz
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223
offline

2009-06-23 11:43
To prawda nie ma to jak sie zrobi własny budyn, niektórzy masło wcierają na końcu jak już majagotowy budyń, ale lubią sie wtedy robić grudki a tak masa jest jednolita. Ciasto polecam. Jest dosc słodkie i dużo sie go nie zje, ale pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
siwa12345

siwa12345
offline

2009-06-30 14:47
5 i do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej03

Andrzej03
offline

2009-07-01 20:50
Pycha 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
NieLubieMleka

NieLubieMleka
offline

2010-02-17 09:52
Jestem baaardzo początkująca i dopiero zaczynam zabawe z wypiekami ale twoje ciasto wygląda tak apetycznie że chyba sie skuszę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane