Ciasto królewskie

Ciasta « poprzedni | następny »
justynak223

Złoty Ekspert
Przepisy: 1146
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto królewskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 16

Ciasto dość wytrawne i eleganckie


trudność: średne
czas:

Ciasto królewskie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki maki (mozna dosypac jak ciasto bedzie sie lepilo)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki sztucznego miodu(moze byc prawdziwy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa:(może być gotowa)
  • 10 dkg masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 7 łyżeczek wody przegotowanej
  • 3 łyżki kakao

Ciasto królewskie - PRZYGOTOWANIE:

Placek miodowy: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobiać do momentu aż nie bedzie się kleiło. Ciasto podzielić na 2 równe części. Rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zrobic małe dziurki. Każdy placek piec około 20 minut po tym czasie można zajrzeć i jeśli bedzie zarumienione wyłaczyc. Ostudzić. Biszkopt: Jajka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o takich samych wymiarach jak formy w których pieczone było ciasto. Piec około 25-30 minut w Ostudzić. Masa budyniowa: Większą połowe mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, gdy składniki sie zetną, należy ja przestudzić. Układać następująco: - placek miodowy -masa budyniowa -biszkopt - masa budyniowa -placek miodowy Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową i posypać np. migdałami, czy wiórkami kokosowymi. Można dodać na masę budyniową owoce, najlepiej banany Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto królewskie (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-06-22 20:26
W jakiej temperaturze pieczesz obydwa te ciasta? No i jeszcze robiąc biszkopt najpierw powinno się ubić białka a potem stopniowo dodawać cukier i po 1 żółtku.A Ty ubijasz całe jajka? Ciacho bardzo apetyczne tylko proszę o odpowiedź.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-22 21:27
Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-06-22 21:48
justynak223 napisał(a):

Wszystkie ciasta piecze sie w temperaturze 170-180stopni.Co do biszkopta róznie jest ja zawsze ubijam cale jajka potem dodaje cukier.

Mi nie bardzo rośnie biszkopt jak oddzielnie nie ubiję białek.Ale spróbuję kiedyś zrobić to ciasto tylko z własnym biszkoptem.
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-22 22:02
Ja nie mam z tym problemu, trzeba tylko dokładnie potem rozpuścic cukier. Samo ciasto jest naprawde pyszne. Polecam
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-06-23 07:22
Za to masę robię identyczną.O niebo lepsza,niż na budyniach.Delikatniejsza.Piąteczkę już i tak moją masz
Skomentuj
Oceń:
0
justynak223

justynak223

2009-06-23 11:43
To prawda nie ma to jak sie zrobi własny budyn, niektórzy masło wcierają na końcu jak już majagotowy budyń, ale lubią sie wtedy robić grudki a tak masa jest jednolita. Ciasto polecam. Jest dosc słodkie i dużo sie go nie zje, ale pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
siwa12345

siwa12345

2009-06-30 14:47
5 i do ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej03

Andrzej03

2009-07-01 20:50
Pycha 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
NieLubieMleka

NieLubieMleka

2010-02-17 09:52
Jestem baaardzo początkująca i dopiero zaczynam zabawe z wypiekami ale twoje ciasto wygląda tak apetycznie że chyba sie skuszę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik kakaowo- truskawkowy Drożdżowe ślimaczki cynamonowe Świąteczny piernik
Budyniowy sernik królewski Piernik z powidłami i masą kokosową Makowiec na cieście krucho-drożdżowym
Ciasto śliwkowe Strucla pełna bakalii Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Sernik w kakaowym cieście Piernik z miodem Piernik marchewkowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane