Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Leon''

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Co prawda jest to dość pracochłonne ciasto, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je wykonać. Ciasto jest bardzo pyszne.

Ciasto ,,Leon''

Składniki:

Ciasto ,,Leon''

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placki miodowe:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru )
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny

Masa jabłkowa:

  • 60 dag jabłek ( waga po obraniu )
  • 1 zielona galaretka
  • cukier do smaku

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Leon''
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.

3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

4. Jabłka obieramy, myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 60 dag ) , następnie kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier do smaku, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Odstawiamy do stężenia.

5. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, następnie polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

6. Na jeden placek wykładamy połowę masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wykładamy resztę masy budyniowej, a na masę drugi placek miodowy. Wierzch ciasta smarujemy polewą.

7. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Możemy dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi lub cukrową posypką.