Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami " Leon"ciasto kruche
Ciasto kruche
Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy z masłem aż uzyskamy strukturę kruszonki.
Dodajemy resztę składników, szybko wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Później pieczemy 20 minut w 175 stopniach.
Placki wyciągamy, ściągamy papier i studzimy.
biszkopt
Biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.
Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.
Przekładamy do blachy o takich samych wymiarach co przy ciastach kruchych wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Ściągamy papier i studzimy.
krem budyniowy
Krem budyniowy.
Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem.
W reszcie mleka rozrabiamy żółtka, z mąką pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na wrzące mleko.
Ciągle mieszamy żeby nie porobiły sie grudki i zagotowujemy.
Budyń studzimy.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i wlewamy syrop ( można go zastąpić alkoholem)
dzielimy na dwie części
masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.
Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i sok z cytryny i prażymy ciągle mieszając do przez około 15-20 minut- odstawiamy do wystudzania.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku wlewamy do jabłek i dokładnie mieszamy.
Dzielimy na dwie części
Tą czynność robimy na samym końcu, gdy mamy już wszystko upieczone i przygotowane, bo jak galaretka zacznie się ścinać wcześniej, to będziemy mieć problem z rozsmarowaniem.
polewa
Rozpuszczamy palmę i dodajemy pozostałe składniki.
Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.
ciasteczka
mocsłodkości
Czekoladka 2