SUPERPRZEPIS

Ciasto z jabłkami " Leon"

  • 3
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ciasto z jabłkami " Leon"

Jak to u mnie ciasto jest mało słodkie, dodatkowo z kwaśnymi jabłkami i galaretką, które dodają wilgotności.

Składniki:

Ciasto z jabłkami " Leon"

 

  • Składniki: na blachę 24x36cm

 

  • Kruche ciasto

 

 

  • 150 g cukru

 

 

 

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Biszkopt:

 

  • 4 jaja L

 

 

 

  • 2 kopiate łyżki kakao

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Krem budyniowy

 

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • 130 g cukru

 

  • 300 g masła ( koniecznie, ew pół/na pół z margaryną)

 

  • 3-4 łyżki syropu herbacianego

 

 

  • Masa jabłkowa

 

 

  • 2-3 łyżki cukru

 

  • 2 galaretki ( truskawkowe lub cytrynowe)

 

  • 1/2 szklanki wrzątku

 

 

 

  • Polewa czekoladowa

 

  • 1/2 kostki palmy
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

 

 

  • Dodatkowo coś do ponczowania- u mnie syrop herbaciany

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami " Leon"

ciasto kruche

Ciasto z jabłkami " Leon"
ciasto kruche trzeba schłodzić ja robie to już po wałkowaniu razem z blaszkami

Ciasto kruche

Mąkę wysypujemy na stolnicę i siekamy z masłem aż uzyskamy strukturę kruszonki.

Dodajemy resztę składników, szybko wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Później pieczemy 20 minut w 175 stopniach.

Placki wyciągamy, ściągamy papier i studzimy.

biszkopt

Ciasto z jabłkami " Leon"
ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ułatwi nam wyciąganie

Biszkopt.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.

Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.

Przekładamy do blachy o takich samych wymiarach co przy ciastach kruchych wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Ściągamy papier i studzimy.

krem budyniowy

Ciasto z jabłkami " Leon"
gotujemy budyń uważając żeby nam się nie porobiły grudki

Krem budyniowy.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem.

W reszcie mleka rozrabiamy żółtka, z mąką pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na wrzące mleko.

Ciągle mieszamy żeby nie porobiły sie grudki i zagotowujemy.

Budyń studzimy.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i wlewamy syrop ( można go zastąpić alkoholem)

dzielimy na dwie części

masa jabłkowa

Ciasto z jabłkami " Leon"
masę jabłkową wykładamy od razu po przygotowaniu

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.

Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i sok z cytryny i prażymy ciągle mieszając do przez około 15-20 minut- odstawiamy do wystudzania.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku wlewamy do jabłek i dokładnie mieszamy.

Dzielimy na dwie części

Tą czynność robimy na samym końcu, gdy mamy już wszystko upieczone i przygotowane, bo jak galaretka zacznie się ścinać wcześniej, to będziemy mieć problem z rozsmarowaniem.

polewa

Ciasto z jabłkami " Leon"
możemy użyć gotowej polewy

Rozpuszczamy palmę i dodajemy pozostałe składniki.

Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.


Tagi:

polewa jabłka