dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram się więc wymyślać różne wersje słodkości z piernikową nutą i różnymi dodatkami.

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Składniki:

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

 

  • Biszkopt piernikowy:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
  • 200 g masła

 

  • Galaretka:
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnej porzeczki

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowo-porzeczkowe
Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimna galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.