Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 358]

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Tym razem zmodyfikowałam trochę farsz i dodałam do niego miąższ wydrążony z cukinii.

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii

Przygotowanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Cukinie podpiekamy w piekarniku, aby łatwiej je było wydrążyć

Cukinie myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół.

Podpiekamy ok. 10 min. w 180 st. C, a następnie wydrążamy. Miąższ kroimy w kostkę, solimy. Łódeczki z cukinii oprószamy solą.

Przygotowanie cebulki i czosnku

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie

Cebule kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek.

Dodanie do farszu mięsa

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Na patelnię wrzucamy mięso mielone, podsmażamy je.

Mięso mielone wrzucamy na patelnię z cebulą i czoskiem, podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, oregano.

Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię

Dodanie pomidorów

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Na patelnię z mięsem dorzucamy pomidory z puszki

Na patelnię dorzucamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, razem podgrzewamy.

Dodanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Miąższ cukinii łączymy z mięsem mielonym

Miąższ z cukinii dodajemy do mięsa mielonego, podgrzewamy razem.

Faszerowanie i zapiekanie cukinii

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii
Cukinie posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku

Łódeczki cukinii nadziewamy faszem, posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w 190 st. C (termoobieg).

Podanie dania

Cukinia faszerowana mięsem i miąższem cukinii

Na gotową cukinię wykładamy świeżą bazylię. Możemy zjeść łódeczkę jako samodzielne danie lub połączyć ją z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!