SUPERPRZEPIS

Cukinia nadziewana kaszą perłową

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Cukinia nadziewana kaszą perłową Więcej zdjęć (5)

Cukinia nadziewana kaszą jest smaczna, łatwa do zrobienia, po prostu rewelacja.

Składniki:

Cukinia nadziewana kaszą perłową

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana kaszą perłową
Średniej wielkości cukinię umyć, pokroić na 7-8 cm kawałki, wydrążyć miąższ. ( ja przecinałam i wydrążałam miąższ łyżeczką do kulek). Kaszę perłową umyć i ugotować na sypko w 2 szkl osolonej wody. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pieczarki i kiełbasę, lekko zrumienić. Pod koniec wsypać 1/4 wydrążonego miąższu z cukinii, podsmażyć. Wszystko wymieszać z ugotowaną, kaszą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowanym farszem napełniać cukinię i ułożyć w garnku, wlać 1,5 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować pod przykryciem do miękkości cukinii. Cukinię można podawać samą, z sosem lub z ketchupem.
Cukinia nadziewana kaszą perłową
Umytą cukinię pokroić na kawałki i wydrążyć miąższ
Cukinia nadziewana kaszą perłową
Do podsmażonej cebuli z dodatkami wsypać ugotowaną kaszę i wymieszać
Cukinia nadziewana kaszą perłową
Farszem napełnić przygotowane wydrążone cukinie
Cukinia nadziewana kaszą perłową
Ułożyć w garnku podlać bulionem i gotować do miękkości