wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Curry warzywne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja propozycja dania z Łowiczem: indyjska :) z czerwoną pastą curry - pikantnie oraz z gotowym sosem pomidorowym. Bardzo smaczne danie :)

Curry warzywne

Składniki:

Curry warzywne

 

  • 0,5 kalafiora
  • 1 marchew
  • 4 duże ziemniaki
  • 350g pieczarek
  • 100g fasolki szparagowej żótej
  • 4 szalotki
  • 2 łyzki oleju
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek sosu spaghetti Łowicz
  • 2 łyżki wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Curry warzywne
Kalafior dzielimy na różyczki, marchew kroimy w krażki, ziemniaki w półkrążki, fasolkę na 3 cm kawałki - gotujemy w wodzie z dodatkiem kucharka ok 10 minut (warzywa musza być lekko twarde.

Szalotki kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju, dodajemy pastę curry, smażymy 3 minutki, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy na małym ogniu ok 7 minut.

Dodajemy sos pomidorowy, ocet, cukier, delikatnie mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut (od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy odcedzone warzywa, pieczarki, gotujemy do miękkości warzyw.

Podajemy w miseczkach- jako samodzielne danie albo z ryżem, pchotka!!!!!

Tagi:

sosy