Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cynamonowe zawijasy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche aromatyczne ciasteczka o aromatycznym nadzieniu.

Cynamonowe zawijasy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowe zawijasy

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe zawijasy
Ze składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka szczelnie zamykamy i wkładamy na noc do lodówki. Jabłka doprawiamy cukrem do smaku, cynamonem i na koniec mąką ziemniaczaną. Zimne ciasto wałkujemy na 2 - 3 mm placki. Na brzegu placka kładziemy pasek nadzienia i zawijamy dwa raz, odcinamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Takie 3 - 5 cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, wierzch smarujemy wodą i pieczemy w 180 stopniach aż się zarumienią. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Cynamonowe zawijasy
Najpierw za pomocą noża mieszamy mąkę, proszek, cukier waniliowy i tłuszcz.
Cynamonowe zawijasy
Gładkie elastyczne ciasto, szczelnie pakujemy i odkładamy do silnego schłodzenia.
Cynamonowe zawijasy
Na brzegu placka układamy jabłka i zawijamy, a następnie kroimy na kawałki.