reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czeska zupa czosnkowo- ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna.

Czeska zupa czosnkowo- ziemniaczana

Składniki:

Czeska zupa czosnkowo- ziemniaczana

 

 

  • 2 litry rosołu/ wywaru warzywnego

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • 50g sera żółtego do posypania

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

 

Sposób przygotowania:

Czeska zupa czosnkowo- ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy 11/2 litrem rosołu, dodajemy liść i ziele angielskie- gotujemy do miękkości ziemniaków. Czosnek obieramy, zalewamy resztą wywaru i gotujemy 5 minut. Czosnek miksujemy dodajemy do ziemniaków razem z śmietaną. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, a na koniec posypujemy roztartym w rękach majerankiem. Króciutko gotujemy 1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem