zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Delikatne mięso z królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczyste i kruche mięsko z królika, najpierw marynowane , później obsmażane i duszone. Można podać z buraczkami i kluskami śląskimi.

Delikatne mięso z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne mięso z królika

 

  • mięso z królika ( u mnie comber i tylne nogi)
  • sos sojowy grzybowy ( 2-3 łyżki)
  • czubryca czerwona wg smaku
  • pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, mielone liście laurowe i goździki)
  • nie podaję dokładnych ilości przypraw, posypuję nimi mięso, trzeba dopasować ilość do własnego smaku
  • 5-6 ząbków czosnku ( polskiego)
  • masło klarowane
  • łyżeczka suszonej zmielonej włoszczyzny

 

Sposób przygotowania:

Delikatne mięso z królika
Mięso z królika myję , przekładam do miski, posypuję przyprawami, dodaję sos sojowy, plasterki czosnku i mieszam. Odstawiam na parę godzin.

Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym, obsmażone z każdej strony podlewam gorącą wodą, posypuję mieloną włoszczyzną i duszę do miękkości z odchyloną pokrywką aby zredukować płyn.

Jako dodatek proponuję tarte buraczki , ziemniaki z wody lub kluski śląskie.
Delikatne mięso z królika
Mięso z królika myję , przekładam do miski, posypuję przyprawami
Delikatne mięso z królika
dodaję sos sojowy, plasterki czosnku i mieszam. Odstawiam na parę godzin
Delikatne mięso z królika
Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym, obsmażone z każdej strony
Delikatne mięso z królika
podlewam gorącą wodą, posypuję mieloną włoszczyzną i duszę do miękkości z odchyloną pokrywką aby zredukować płyn