zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Królik w pysznym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne delikatne i dietetyczne mięso z królika.

Królik w pysznym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Królik w pysznym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Królik w pysznym sosie
Mięso dokładnie myję, dzielę na porcje, osuszam. W rondlu rozpuszczam masło, opiekam kawałki królika z każdej strony. Podlewam gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte,dodaję przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam całość i duszę na wolnym ogniu około dwóch godzin. Podczas duszenia mięsa pilnuję aby było cały czas przykryte wodą. ( dolewam zawsze wrzątek) Jak mięso jest już odpowiednio miękkie, wyciągam do miski, nakrywam aby nie stygło. Powstały sos przecedzam przez sitko. Skrobię rozprowadzam z wodą i śmietaną. Zagęszczam sos i zagotowuję, jeśli jest taka potrzeba można doprawić pieprzem i solą. Królika podaję na liściach sałaty, polewam sosem, można podać oczywiście z ziemniakami , najbardziej mi pasują do tego dania tarte buraczki:)
Królik w pysznym sosie
mięso z królika, jałowiec, czosnek, lisie laurowe, papryka
Królik w pysznym sosie
W rondlu rozpuszczam masło, opiekam kawałki królika z każdej strony.
Królik w pysznym sosie
Podlewam gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte,dodaję przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam całość i duszę na wolnym ogniu około dwóch godzin

Tagi:

mięso sosy