SUPERPRZEPIS

Królik duszony z rozmarynem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Królik duszony z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Pewnie w wielu domach potrawy z królika to nic nadzwyczajnego .Kiedyś tak było i u mnie - teraz ,,poluję ,, na króliki

Składniki:

Królik duszony z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony z rozmarynem
Udka ułożyć głębokim naczyniu i zalać maślanką. Zostawić w chłodzie na minimum 36 godzin . Wyjąć z zalewy . Opłukać i podzielić na kawałki. Wymieszać kilka łyżek oliwy z solą , pieprzem i papryką . Odstawić kilka godzin dokładając do marynaty rozmaryn . Rozgrzać olej na patelni - wrzucić rozmaryn .Kłaść kawałki królika i obsmażać na rumiano . Przełożyć mięso do garnka. Na patelnię po smażeniu królika wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić - posypać w trakcie obsmażania odrobiną brązowego cukru by łatwiej się karmelizowała - przełożyć do garnka z mięsem . Podlać wodą, wrzucić ziarna ziela angielskiego, liście laurowe , rozmaryn z patelni i dusić na średnim gazie pod przykryciem do miękkości ( 1,5 - 2 godzin , z tym , że ostatnie 30 minut odkryte by sos odparował * ). Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi .Sos podawać z kawałkami cebulek lub przetarty przez sito ( można go zaciągnąć śmietanką ) . * po odparowaniu powinno zostać ok. 1 szklanki sosu
Królik duszony z rozmarynem
Udka z królika zalane maślanką na 36 godzin i pozostawione w chłodzie
Królik duszony z rozmarynem
Po wyjęciu z koszyka opłukać i wsadzić na kilka godzin w marynatę
Królik duszony z rozmarynem
Udka królika obsmażyć na rumiano na oleju aromatyzowanym uprzednio rozmarynem
Królik duszony z rozmarynem
Do garnka przełożyć usmażone udka , dodać przyprawy , karmelizowaną cebulkę , zalać wodą i dusić