Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet z dorsza, świeży, na lodzie przywieziony, podany na szpinaku z risottem morskim. W całym domu było aż fioletowo od jodu

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem

 

  • 3 filety z dorsza (lub innej morskiej ryby)
  • pół kg szpinaku (np. paczka szpinaku baby z Lidla)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz, sok z cytryny, granulowany czosnek, przyprawa do ryb
  • Na risotto:
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki białego wina
  • pół - 3/4 szklanki ryżu arborio
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • bulion rybny (patrz inne moje przepisy) - ok.1 l

Sposób przygotowania:

Dorsz na szpinaku z morskim ryżem
Ugotuj bulion z rybich głów. Filety z marskiej ryby (nie musi być dorsz i może być mrożony) umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do ryb. Skrop sokiem z cytryny i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Przygotuj risotto - drobno posiekaną cebulkę zeszklij na łyżce oliwy, dodaj rozgnieciony i drobno posiekany ząbek czosnku i ryż. Mieszaj, aż ryż wchłonie większość tłuszczu - uważaj, aby nie przypalić czosnku i cebuli. Podlej szklaneczką wina i mieszaj, aż cały płyn się wchłonie. Dolewaj po chochli bulionu rybnego i mieszając smaż,aż ryż wchłonie cały płyn. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie szpinak zblanszuj wrzątkiem, odsącz dokładnie i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany ząbek czosnku i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Filety usmaż na grillowej patelni lub na patelni z grubym dnem na minimalnej ilości oliwy. Podawaj filety na smażonym szpinaku z dodatkiem risotta, posypane obficie natką pietruszki.
Dorsz na szpinaku z morskim ryżem
Umyte filety przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną.
Dorsz na szpinaku z morskim ryżem
Szpinak doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową.