Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Drób i puree warzywne z tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś zrobiłam puree z warzyw ugotowanych w zupie doprawionych tymiankiem i podałam z obsmażonym ugotowanym indykiem z zupy.

Drób  i puree warzywne z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drób i puree warzywne z tymiankiem

 

  • 3 pałki z indyka ugotowane w rosole ( lub zamiennie górne części udek z kurczaka, lub pałeczki z kurczaka - porcje na 3 osoby )
  • 3 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 duża pietruszka ugotowana w rosole
  • seler z rosołu
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta mielonej papryki
  • mieszanka kolorowych sałat ( po małej porcji na osobę)
  • sałaty ( ulubiony po łyżeczce - ja zrobiłam z oleju, soku z cytryny , soli , cukru i pieprzu)

 

Sposób przygotowania:

Drób i puree warzywne z tymiankiem
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. W garnuszku roztopić masło. Włożyć warzywa , podgrzać. Utłuc na puree .Usiekać otarte świeże listki tymianku i dodać do warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso oprószyć papryką i obsmażyć na rumiano na oleju. Umyte sałaty polać dresingiem Podawać usmażone mięso z puree warzywnym i sałatą. * Oczywiście można podać do tego jeszcze gotowane ziemniaki , ale nam wystarczyło samo mięso i warzywa.
Drób  i puree warzywne z tymiankiem
Warzywa z rosołu pokroić w kawałki i podgrzać na maśle
Drób  i puree warzywne z tymiankiem
Zrobić puree i doprawić do smaku usiekanym tymiankiem-solą i pieprzem
Drób  i puree warzywne z tymiankiem
Mięso z rosołu oprószyć szczyptą mielonej papryki
Drób  i puree warzywne z tymiankiem
Obsmażyc do zrumienienia na odrobinie oleju