AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Duszone żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Duszone żeberka to pyszna propozycja na obiad. Mięso jest kruche, delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego aromatyczny sos :-)

Duszone żeberka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszone żeberka

 

Sposób przygotowania:

Duszone żeberka
Żeberka podzieliłam na częsci. Natarłam solą i pieprzem i mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.

W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę i obsmażyłam żeberka z każdej strony na złoty kolor. Następnie dolałam około pół litra wody.

Wrzuciłam gałązkę tymianku, rozmarynu, lubczyku, ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, sól. Wszystko razem się dusiło, dodałam pokrojoną marchewkę w krążki. Pod koniec duszenia dodałam pokrojoną cebulę w piórka, doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.

W garnuszku rozrobiłam z wodą 2 łyżki mąki kukurydzianej, podprawiłam tym sos. Podawałam z ziemniakami i z buraczkami, które idealnie współgrają z żeberkami :-)


Duszone żeberka
kruche mięso, dusi się z marchewką i z przyprawami :-)
Duszone żeberka
gotowe danie pobudza kubki smakowe, pełne aromatu

Tagi:

mięso dania