eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Egzotyczny ryż z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto nie lubi ryżu? A co powiecie na pyszne egotyczne danie, które wymyśliłam - ryż z krewetkami....Istne niebo w gębie. Spróbujcie sami !

Egzotyczny ryż z krewetkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Egzotyczny ryż z krewetkami

 

  • 1 szklankę ryżu białego
  • 1 kostkę warzywną
  • szczyptę pieprzu
  • 30 gram rzeżuchy
  • 1 łyżka stołowa carry
  • 1 łyżka stołowa kurkumy
  • szczypta papryki chili w płatkach
  • szczypta suszonej pietruszki
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 300 gram krewetek koktajlowych
  • 1 niewielki por
  • ser feta - do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Egzotyczny ryż z krewetkami
Por myjemy, kroimy w krążki i smażymy na patelni około 5 minut na średnim ogniu. Krewetki rozmrażamy, a następnie smażymy na patelni około ośmiu minut. Odstawiamy. W garnku gotujemy wodę z kostką warzywną. Następnie wsypujemy do niej ryż biały i gotujemy, do momentu, aż stanie się wystarczająco miękki. Odcedzony ryż, wrzucamy na patelnie, dodajemy carry, kurkumy, pieprzu i pozostałych ziół. Do tak gotowego ryżu dodajemy wcześniej przygotowane krewetki i por. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na całość kładziemy plasterki sera i czekamy, aż się roztopią. Mieszamy dokładnie. Nakładamy na talerz. Danie możemy przyozdobić serem feta, rzeżuchą i ziołami. Podajemy na ciepło. Smacznego!!!
Egzotyczny ryż z krewetkami
Krewetki po rozmrożeniu smażymy na patelni.
Egzotyczny ryż z krewetkami
Po ugotowaniu ryż przekładamy na patelnie i doprawiamy carry i kurkumą, w celu nadania pięknej żółtej barwy.
Egzotyczny ryż z krewetkami
Do doprawionego ryżu dodajemy usmażone krewetki i pora.
Egzotyczny ryż z krewetkami
Ser kładziemy na wierzchu gorącej potrawy, po kilku minutach roztopi się i nada potrawie niezwykły smak.