Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Filet z indyka w zielonej herbacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z indyka w marynacie z zielonej herbaty ugotowana na parze

Filet z indyka w zielonej herbacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka w zielonej herbacie

 

  • ½ kg piersi z indyka
  • 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty
  • ½ szklanki wody
  • Łyżeczka suszonej mięty
  • ½ łyżeczki białej gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • Spora szczypta anyżu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka musztary francuskiej
  • Łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w zielonej herbacie
Zaczynamy od zalania herbaty gorącą wodą. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie mięso kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy, które następnie łączymy z herbatą, miodem, oliwą i musztardą. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy zanurzone w marynacie na co najmniej 2 godziny. Gotujemy na parze przez 15-20 minut.
Filet z indyka w zielonej herbacie
Mięso kroimy na kotlety a herbatę studzimy
Filet z indyka w zielonej herbacie
W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy
Filet z indyka w zielonej herbacie
Mięso marynujemy przez co najmniej 2 godziny
Filet z indyka w zielonej herbacie
Gotujemy na parze przez 15-20 minut w zależności od grubości kotletów

Tagi:

indyk