Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka nadziewane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane faszerowane filety podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką

Filety z kurczaka nadziewane wątróbką

Składniki:

Filety z kurczaka nadziewane wątróbką

 

  • 30 dag wątróbki z drobiu,
  • 5 szt filety z kurczaka,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 10 dag masło,
  • 3 szt jajka,
  • 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
  • 2 łyżki natka pietruszki siekana,
  • 2 łyżki śmietana,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 1/2 szkl mleko,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka nadziewane wątróbką
Filety z kurczaka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. W każdym filecie naciąć wzdłuż kieszeń, natrzeć solą i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce razem z wątróbkami. Następnie dodać utarte masło z żółtkami, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przyprawę maggi, śmietanę, natkę pietruszki i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Filety napełniać farszem, spiąć wykałaczkami i zrumienić na rozgrzanym oleju. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.