Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 421]

Gicz wołowa w cydrze z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wołowa gicz długo duszona w cydrze z warzywami podana z sosem z suszonych moreli, całość rozpływa się w ustach.

Gicz wołowa w cydrze z morelami

Składniki:

Gicz wołowa w cydrze z morelami

 

Sposób przygotowania:

Gicz wołowa w cydrze z morelami
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej gicze a kiedy się zrumienią przełóż do garnka, na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekane warzywa i podsmaż je, po chwili zalej całość cydrem i zagotuj.

Tak powstałą zalewą zalej wołowinę dodaj bulion, zioła i przyprawy, wszystko razem duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5-3 godziny.

Ugotowane i miękkie mięso wyjmij i odłóż a pozostały po duszeniu wywar przelej przez sito i zredukuj o połowę wraz z pokrojonymi morelami, kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący zdejmij go z ognia i zalej nim gicze wołowe.