robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Gołąbki rybne w sosie koperkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gołąbki rybne smakują najlepiej w białych sosach ,koperkowy,śmietanowy i grzybowy.przepis na 10 gołąbków.

Gołąbki rybne w sosie koperkowym

Składniki:

Gołąbki rybne w sosie koperkowym

 

  • 1kg fileta z morszczuka bez skóry.
  • 1 duża cebula.
  • 2 jaja.
  • 1 bułka pszenna do namoczenia.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 10 do 12 liści kapusty białej lub włoskiej.
  • sól i pieprz do smaku.
  • ziele angielskie i liść laurowy.

 

  • Sos koperkowy

 

  • 1litr wody.
  • 3 kostki bulionu drobiowego.
  • około100g świeżego kopru.
  • 200ml słodkiej śmietany.
  • 5dkg mąki.
  • 8dkg masła.
  • sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki rybne w sosie koperkowym
Główkę kapusty obgotowywać ok 5 min. w osolonym wrzątku,
następnie zdjąć liście.
Z liści ściąć nieco najgrubszy nerw liściowy lub zbić go tłuczkiem do mięsa.

farsz-filety rybne skręcić przez maszynkę do mięsa -tak jak na mielone.
cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor.
bułkę namoczyć w mleku.
do ryby dodać jaja,podsmażoną cebulę,odciśniętą bułkę
oraz mąkę ziemniaczaną
doprawić solą i pieprzem.
dobrze wyrobić masę ręką.

Zrobić małą kulkę i ugotować próbkę gdy ryba jest po ugotowaniu zbyt miękka albo się rozlatuje,dodać jeszcze do masy mąki ziemniaczanej.
Na każdym liściu układać po porcji nadzienia,
zawijać gołąbki i układać w garnku na pokruszonych liściach,
żeby gołąbki nie przywarły.
zalać wodą dodać parę kulek ziela angielskiego,
i 3 listki laurowe,posolić.
dusić pod przykryciem około 30 minut

sos-
Do rozpuszczonego masła dodać mąkę,lekko zrumienić (zasmażka 1 stopnia)
zalać sporządzonym wywarem z kostek,
zagotować,dodać pokrojony drobno koper,na końcu śmietanę.
ugotowane gołąbki wyjąć przełożyć do brytfanki.
zalać sosem.
podgrzane podawać z piekarnika z ziemniakami puree i marchewką gotowaną.
SMACZNEGO!!!