Strona główna Gołąbki w kapuście włoskiej

Gołąbki w kapuście włoskiej.

msewka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 594
zdjęcia: 1 z 5
Gołąbki w kapuście włoskiej.
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Lubimy gołąbki i to bardzo.W kapuście włoskiej smakują wybornie.


trudność: średnie
czas:

Gołąbki w kapuście włoskiej. - SKŁADNIKI:

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 0,65 kg mięsa mielonego z indyka
  • 20 dag suchego ryżu (lub 2 torebki po 10 dag)
  • sól,pieprz ziołowy
  • mini kosteczka czosnku Knorr
  • mini kosteczka smażona cebulka Knorr
  • 3-4 kostki rosołowe drobiowe (1 na 0,5 l wody do gotowania)
  • na sos:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Gołąbki w kapuście włoskiej. - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić.Delikatnie zdejmować liście.Opłukać je. Wrzucać po kilka liści na wrzątek i po ok.2-3 minutach wyjmować.Z liści ściąć grube nerwy nie uszkadzając przy tym liścia.Z tej porcji otrzymałam 12 dużych gołąbków.Ugotowałam 6 a 6 zamroziłam surowych. Ryz ugotować i ostudzić.Wymieszać z mięsem mielonym.Doprawić solą,pieprzem ziołowym i rozkruszyć mini kosteczkami Knorr. Dno garnka wyłożyć kilkoma dużymi liśćmi. Na każdym z liści przeznaczonych na gołąbki kłaść na środku porcję masy mięsno-ryżowej , podwinąć boki i zwijać w rulony.Układać ściśle w garnku.Zalać bulionem z kostek drobiowych.Na wierzchu można ułożyć kawałki sparzonej kapusty (bardzo lubimy tą kapustę). Gotować całość ok.1 godziny.Odlać ok. szklankę płynu z gotowania gołąbków i ostudzić.Wymieszać z mąką pszenną dokładnie, by nie było grudek. Do garnka włożyć koncentrat pomidorowy, lekko rozmieszać. Gdy chwilę się pogotuje i straci smak surowizny wlać wodę z mąką pszenną i chwilkę razem gotować.Ew. doprawić jeszcze sos do smaku. Pyszne są także gołąbki odgrzewane. A zamrożone gotuję dopiero przed podaniem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki w kapuście włoskiej.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Indyk
Kotlety mielone w waflu Burger Low Carb Dietetycznie Indyk w sosie rodzynkowym
Roladki z indyka z kaszą gryczaną Pieczone pałki indycze Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą
Naleśnikowe zawijasy z indykiem i warzywami Pieczony filet indyczy Sałatka z indyka z ananasem
Pieczarki faszerowane mielonym mięsem Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane