SUPERPRZEPIS

Gołąbki z kaszą jaglaną

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną, mięsem z kurczaka i pieczarkami są aromatyczne, sycące i bardzo pyszne. Polecam.

Składniki:

Gołąbki z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Gołąbki z kaszą jaglaną
Pokrojone mięso wymieszać z marynatą i odłożyć.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju, przyprawę do gyrosa, wymieszać i pozostawić na pół godziny.

ETAP 2:

Gołąbki z kaszą jaglaną
Rumiane mięso połączyć z pokrojonymi pieczarkami.

Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć.

ETAP 3:

Gołąbki z kaszą jaglaną
Boczek i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju.

Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i posiekaną cebulę.

ETAP 4:

Gołąbki z kaszą jaglaną
Do ugotowanej kaszy wsypać podsmażone mięso i boczek.

Kaszę wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, osączyć. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, osolić i ugotować. Połączyć z rumianym mięsem z pieczarkami i podsmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać.

ETAP 5:

Gołąbki z kaszą jaglaną

Z kapusty wyciąć głąb, główkę włożyć do wrzącej osolonej wody i ściągnąć po kolei liście . Osuszyć, usunąć gruby nerw, włożyć porcję nadzienia.

ETAP 6:

Gołąbki z kaszą jaglaną

Zawinąć boki liści i zwijać od nasady. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki, zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej i wody. Dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka, około 15 minut.