kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gołąbki z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne gołąbki z młodej kapusty. Farsz zrobiłam z ryżu i mięsa mielonego z dodatkiem otrębów owsianych. Polecam.

Gołąbki z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty

Na gołąbki

  • 4 duże liście młodej kapusty
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 - 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 duża marchew
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • woda do parzenia kapusty

Na sos

  • 2 szklanki gorącego rosołu
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty
Z młodej kapusty zdejmujemy liście i parzymy przez krótki czas w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wkładamy składniki farszu, dokładnie mieszamy do momentu, aż będzie kleisty. Farsz dzielimy na cztery części i kładziemy na liście kapusty, zwijamy gołąbki. Związujemy nitką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy gołąbki i startą marchew, dolewamy gorący rosół, gotujemy do miękkości ( około godziny - czas gotowania zależy od grubości liści ). Wyjmujemy ugotowane gołąbki.
Przygotowanie sosu: do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.
Gołąbki z młodej kapusty
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Gołąbki z młodej kapusty
Kładziemy farsz na liść kapusty i zwijamy.
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki zwijamy nitką i przekładamy do garnka.
Gołąbki z młodej kapusty
Do gołąbków i startej marchewki dolewamy rosół i gotujemy.