Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gołąbki z Podola

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Gołąbki zrobione trochę inaczej.

Gołąbki z Podola

Składniki:

Gołąbki z Podola

 

  • 1 główka białej kapusty,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 10 dag słoniny,
  • 25 dag wieprzowiny bez kości,
  • 4 dag tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 500 ml rosołu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z Podola
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością osolonej wody i obgotować, aż liście zmiękną. Następnie oddzielić liście i ściąć ostrożnie grube nerwy. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Lekko odcisnąć. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i usmażyć. Połączyć z ziemniakami, zmielonym mięsem, tartą bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie. Założyć brzegi kapusty do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, skropić tłuszczem, Podlać rosołem. Dusić do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć na nim gołąbki aż uzyskają złotawy kolor.