Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz cielęcy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienity gulasz cielęcy z pieczarkami

Gulasz cielęcy z pieczarkami

Składniki:

Gulasz cielęcy z pieczarkami

 

  • 80 dag cielęciny,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 40 dag konserwowych pieczarek w słonej zalewie,
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 100 ml białego pół wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 150 ml rosołu (może być z kostki),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Gulasz cielęcy z pieczarkami
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę. Przesmażyć na niej cielęcinę na złocisty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dalej do lekkiego zrumienienia. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Podlać rosołem wymieszanym z winem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać osączone z zalewy pieczarki i śmietanę. Chwilę pogotować. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.Podawać z ziemniakami z wody, kaszą lub pieczywem.