Kala

Kala

Kuchcik
[Przepisów: 1]

gulasz po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny z plackami ziemniaczanymi!

gulasz po węgiersku

Składniki:

gulasz po węgiersku

  • ok. 1 kg mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta
  • 40 dkg pieczarek
  • litr bulionu warzywnego z kostki
  • olej
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • papryka w proszku - słodka i ewentualnie odrobina ostrej
  • majeranek
  • łyżeczka kminku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

gulasz po węgiersku

Mięso wypłukać i pokroić na nieduże kawałki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek roztarty z solą i po chwili mięso - podsmażyć. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek; podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem ok. 40 min. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i paprykę. Dodać do mięsa, doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić nadal aż wszystko zmięknie. Na 10 min przed końcem dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest za rzadki można zagęścić odrobinę mąką. Smacznego!