Sposób przygotowania:
Placki po Balatonsku
► GULASZ : Mięso umyć, usunąć żyły pokroć w grubą kostkę, po czym przyprawić, solą, pieprzem, papryką i domieszać musztardy / odstawić do lodówki /. ► Do smażącego sią na tłuszczu mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, dolewajac od czasu do czasu wody. Pod koniec dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić aż mięso będzie miękkie.Teraz mąkę i śmietanę wymieszać z wodą i wlewać powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos przyprawić / według uznania /. ► PLACKI : Na tarce zetrzyć obrane ziemniaki i cebulę, dodać mąkę, wbić jajka i przyprawić. Uformować placki i smażyć je około 3 minuty z każdej strony, na każdy z placków nałóżyć gulasz.