Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Placki po Balatonsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące placki ziemniaczane, najlepiej podać z gulaszem z pieczarkami.

Placki  po  Balatonsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po Balatonsku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po Balatonsku
► GULASZ : Mięso umyć, usunąć żyły pokroć w grubą kostkę, po czym przyprawić, solą, pieprzem, papryką i domieszać musztardy / odstawić do lodówki /. ► Do smażącego sią na tłuszczu mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, dolewajac od czasu do czasu wody. Pod koniec dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić aż mięso będzie miękkie.Teraz mąkę i śmietanę wymieszać z wodą i wlewać powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos przyprawić / według uznania /. ► PLACKI : Na tarce zetrzyć obrane ziemniaki i cebulę, dodać mąkę, wbić jajka i przyprawić. Uformować placki i smażyć je około 3 minuty z każdej strony, na każdy z placków nałóżyć gulasz.
Placki  po  Balatonsku
Przy większej liczbie biesiadników uzbierać więcej placków na większym talerzu - później serwować.
Placki  po  Balatonsku
Gulasz wołowy z pieczarkami - danie ulubione bo jednogarnkowe.
Placki  po  Balatonsku
Placuszki po usmażeniu nabiorą złotej barwy - smakują wyśmienicie.
Placki  po  Balatonsku
Z masy ziemniaczanej uformować placki i usmażyć je z każdej strony.